OdlingTopplistor

Fem växter att så i april 2020

Årets aprilsådd blir årets andra sådd på friland. Det har förberetts en del sådder inomhus också, men de räknas inte just nu. Jag gjorde alltså en ”vintersådd” tidigare i januari med bland annat haverrot, rosensallat och salladslök. Men inga av dem har orkat att titta upp ännu, så vi får se hur det blir med det. Nu är det vår och dags att stoppa lite fler frön i jorden.

Rädisa

Rädisorna som jag ska så i år köptes faktiskt redan för två år sedan. Jag är alltså inte en storkonsument av rädisor, så det finns några frön kvar i den påsen. Jag har dock ytterligare några eftersom jag lät några rädisor gå i blom i fjol, och bilda frön som jag skördade. Så eventuellt blir det en jämförelse mellan de köpta och de som jag själv skördat. Sorten är Scarlet Globe, en ekolokisk kulturarvssort.

Jag begränsar dock inte rädisorna till årets aprilsådd. Det som är bra med dem är att man kan så och skörda dem flera gånger under säsongen. Men man får hålla koll på att de inte går i stock, om man inte menar att ta frön från dem.

Bladdill

Jag missade att så någon dill i örtlådan i fjol. Men inte i år. Vi äter hyfsat mycket fisk här hemma, och vad är godare till fisk än en god dillsås? I år alltså med egenodlad dill. Och så måste vi ju lägga in lite potatis, vilket med största fördel görs tillsammans med några dillkvistar.

Broccolirybs

Dessa har jag aldrig försökt odla. Jag har inte ens smakat dem. Och vanligtvis skulle jag säga att det är dumt att slösa energi och plats på att odla något som man inte vet att man kommer att äta. Men samtidigt så kan det ju vara detta som blir den nya stora favoriten i sommar.

Honungsfacelia

Honungsfacelia juni 2019 skåne

I år testar jag att så min honungsfacelia i samma odlingslåda som jag har planterat min maximilians solros. Och förhoppningsvis kommer dessa två blommor tillsammans att locka till sig bina till trädgården. Kupan står på andra sidan huset där de har en stor äng att flyga på, så kanske blir det bara vildbin vi får se i trädgården i år igen. Men det är ju alldeles ypperligt det också.

Läs mer om Honungsfacelia
Läs mer om Maximilians Solros

Vitsenap

Vitsenap är mitt femte tips i en aprilsådd. För snart är det jul igen. Och då är det dags att göra julsenap. Och smakar det inte lite bättre om man har odlat senapsfröna på egen hand?

Läs även: Julsenap

Dessutom så kommer vitsenapen till nytta även under blomningstiden. Bina älskar dem!