Mat & Dryck

Fem koppar te från trädgården

Det är lite av en lyx att kunna plocka örter, bär och frukter från trädgården som man kan göra te på. Och det är nästan alltid godare med sådant som man har odlat på egen hand. Och en kopp te är definitivt alltid godare med en tesked honung.

Torkad blodklöver

Det är definitivt godare att torka blodklöverblommorna, när man ska ha dem i sitt te, än att använda dem färska. Första gången jag testade te på blodklöver så använde jag dem färska, vilket inte blev så lyckat. Och de klarar sig nästan på egen hand i koppen, men det är något som saknas då. Så jag gör hellre en blandning med någon eller några andra ingredienser. Citronmeliss funkar till exempel fint tillsammans med blodklöverblommorna.

Läs även: Testar eget te från trädgården

Torkade jordgubbsblad

Jag testade att torka jordgubbsblad i samband med att jag rensade bort alla revor i jordgubbslandet. Jordgubbsplantorna hade skjutit så många skott att jag inte kunde ta tillvara på alla. Så jag valde att torka alla små blad och koka te på dem istället. Och det blev helt ok. En ganska mild smak.

Torkad marockansk mynta

Denna myntan är lite av en klassiker när det kommer till örtteer. Funkar fint att blanda med andra örter men klarar sig fint på egen hand. Med en knivsudd lakritspulver och en stor tesked honung så blir det en riktig höjdarkopp.

Torkad pepparmynta

Te på pepparmynta blir extra gott tillsammans med lakritsrot och honung, precis som den marockanska. Jag tycker inte att den är lika bra att blanda med andra ingredienser, men den är definitivt ändå en av favoriterna från örtträdgården.

Torkat äpple

En kopp te på bara torkade äpplen är ingen höjdare enligt min smak. Det är snarare en smaksättare som kräver fler ingredienser. Hallonblad, marockansk mynta och kanel gör sig ypperligt tillsammans med äpple. Speciellt om det är äpplen från det egna äppelträdet.