Bin & BiodlingTopplistor

Fakta om honungsbin – del 5 – Biprodukter

Människans användningsområden av biprodukter är många. Vi använder dem i allt från medicinska syften till kosmetiska. Vi använder dem i håret, på huden och i en kopp te. Ja, listan kan göras betydligt längre än så.

Gift

Man ska kunna stimulera bin med elektricitet och få dem att sticka ett nät eller en nylonduk. Då har man möjlighet att samla ihop giftet som sen kan renas och bearbetas. Inom medicinen används detta hos patienter som får allvarliga allergiska reaktioner av bistick, genom att gradvis öka immunförsvarets tolerans.

Inom alternativmedicin sägs giftet också kunna lindra, eller till och med bota, flera sjukdomar som till exempel reumatism och multiple sclerosis (MS).

Drottninggelé

Den proteinrika, näringsfyllda, drottninggelén är föda till bilarver och framförallt då till de larver som ska bli drottningar. Men den säljs också inom hälsokosten.

Men om man tycker att det är grymt att chocka bin med elektricitet för att få fram gift, så ska man tänka ytterligare en gång om man köper drottninggelé. För vad jag förstår så avlivas bidrottningarna när man skördar gelén.

Propolis

Bina producerar propolis av kåda och harts från träd. Den är klibbig och seg till en början, men stelnar med tiden och används av bina för att täppa igen sprickor och laga sina bon. Vi människor använder den dels inom hälsokosten, men den har även andra, kanske lite mer otippade, användningsområden. Bland annat i lack och oljor till gevärskolvar och fioler.

Jämfört med gift och drottninggelé så är det smärtfritt för bina när vi skördar propolis. Det kan t.ex. göras med ett galler som läggs på toppen av bikupan där bina täpper igen håligheterna. Vi kan sen lyfta av gallret och skrapa av propolisen.

Vax

Bina producerar sitt eget byggmaterial till kupan i form av vax. Det är av vax som alla de tusentals cellerna byggs. Det framställs i binas vaxkörtlar som sitter i bakkroppen.

Det krävs en hel del energi för att producera vax. För ett kilogram vax så behöver de åtta kilogram honung. Inom biodlingen så är det vanligt att man byter ut gammalt vax. För t.ex. hygienens skull så tar man bort gamla ramar och sätter i nya som bina får bygga ut med nya fräscha celler.

Bivax har också flera användningsområden hos oss människor. Det används i allt från läppcerat till ljus och från hudsalvor till skokräm. Själv har jag provat att göra handkräm och pomada, båda med bra resultat.

Honung

Sist, men definitivt inte minst av våra biprodukter, så har vi honungen. Den produceras av pollen och nektar, och i vissa fall av sekret från växtdelar eller utsöndringar från växtsugande insekter, t.ex. bladlöss.

Man kan ofta köpa flytande, rå, nyslungad honung direkt av biodlare. Men man ska då vara beredd på att den inte håller sig flytande särskilt länge. I princip all honung som produceras i Sverige kommer att kristallisera sig med tiden och ibland går det så fort som ett par veckor.

Användningsområdena hos oss människor är ganska självklara. Och jag inser nu att det finns alldeles för mycket att skriva om honung för att kunna sammanfatta det kort i några få stycken här. Det får helt enkelt bli fler inlägg om honung (som är min favorit av alla biprodukter) i framtiden.

Läs även:
Fakta om Honungsbin – del 1
Fakta om Honungsbin – del 2 – Bidrottningen
Fakta om Honungsbin – del 3 – Vinter

Fakta om Honungsbin – del 4 – Bikupans historia
Fakta om Honungsvin – del 6 – Inne i bikupan