Fakta om Honungsbin – del 3 – Vinter
Invintring av bin? Ja, om man själv inte sysslar med biodling kanske man blir mäkta konfunderad när det börjar diskuteras i ämnet. Därför tänkte jag att jag presenterar några av orden som du säkert stöter på ofta, men kanske inte förstår innebörden av. Biodling är ju det mest omtalade ämnet på samtliga fester och middagar. Eller?
Det är inte i alla länder som biodlare behöver tänka på invintring av bin. Här i Sverige kan det dock bli förhållandevis kallt om vintern. Bina ändrar då sitt beteende och som biodlare finns det lite att tänka på för att ge bina så bra förutsättningar som möjligt.
Läs även: Fakta om Honungsbin – del 1
Läs även: Fakta om Honungsbin – del 2 – Bidrottningen
Vinterklot
Honungsbin kan alltså sätta sig i vad man kallar ett klot under vintern. På så sätt håller de ihop inne kupan för att hålla värmen tillsammans när det är för kallt ute.
Vinterfoder
Det är vanligt att man som biodlare tar all, eller nästan all, honung som bina samlat ihop under resten av året. Honung som egentligen är binas vinterförråd. Och då måste de självklart få något annat att äta, så att de inte svälter. Man ger dem då vinterfoder, vanligtvis någon form av sockerlösning.
Utsot
Efter vintern behöver bina ut och tömma sina tarmar. Men om samhället störs, eller bina får problem med magen, innan våren kommer så kan det hända att de lämnar sin avföring inne i kupan. Detta kallas utsot.
Varroabekämpning
Varroa är ett kvalster som kan sprida ett dödligt virus till bina. Behandling kan göras på andra delar av året men det är vanligt att man t.ex. behandlar med oxalsyra efter att man tagit sista honungen samt invintrat samhället.
Rensningsflygning
Bina flyger som sagt ut ur kupan på våren, när det börjar bli varmare, och tömmer tarmarna. Då kan det vara bra att ha tänkt till innan man placerat sin kupa. Det kan till exempel vara mindre populärt att ha en parkering nära kupans ingång vid en rensningsflygning.