Bin & BiodlingTopplistor

Fakta om Honungsbin – del 2 – Bidrottningen

I förra delen av Fakta om Honungsbin fick vi bland annat lära oss att det finns tre sorters bin i en kupa, arbetarbi, drönare och bidrottning. Idag ägnar vi fem fakta åt ett av dessa.

Läs även: Fakta om Honungsbin – del 1
Läs även: Fakta om Honungsbin – del 3 – Vinter

Drottninggelé

Arbetarbina producerar en proteinrik gelé, som man brukar kalla drottninggelé, av nektar och pollen. Denna gelé ges till samtliga larver, men efter de första dygnen får de larver som ska bli arbetare och drönare en annan blandning. Drottninglarverna får fortsätta äta av drottninggelén vilket resulterar i att de blir betydligt större och lever mycket längre.

Färgmärkta drottningar

Ofta är biodlarens drottningar märkta med färg. Det är dels för att hon ska vara lättare att hitta när man inspekterar kupan. Men också för att veta hur gammal hon är. Vilken färg hon är märkt med berättar nämligen vilket år hon föddes. År som slutar med en viss siffra får en viss färg:

Drottningar som föddes i år, 2019, får alltså färgen grön.

Flera one night stands

En drottning parar sig bara en gång i sitt liv. Det sker en bra bit från kupan, uppe i luften och hon parar sig då med flera drönare. Drönarnas könsdelar fastnar och slits av och ja, de faller till marken och dör. Så drönarna parar sig också bara en gång i sitt liv.

Drottningens huvuduppgift

Att lägga ägg är drottningens viktigaste uppgift. Bortsett från vintermånaderna så springer drottningen runt i kupan och lägger ägg i cellerna, nästan oavbrutet. Det sägs att en bidrottning kan lägga upp till 3000 ägg per dag!

Drottningen utvecklas snabbast

Från det att ett ägg läggs till att det kryper ut ett fullt utvecklat arbetsbi från cellen tar det 21 dygn. En drönare utvecklas på 24 dygn. Men en bidrottning, som får en extra stor cell, en visecell, utvecklas på bara 16 dygn. Därför är det vanligt att en biodlare gärna kollar sina kupor varannan vecka. Då hinner man upptäcka om det är nya drottningar på gång.