Bin & BiodlingTopplistor

Fakta om Honungsbin – del 1

Sedan jag började med hobbybiodling har jag insett att det är en hel vetenskap. Det finns mängder av fakta om honungsbin att rabbla upp, så vi får dela upp dessa och bjuda på fem i taget. Det känns som att man aldrig kommer sluta att lära i detta ämne. I skrivande stund har jag gått en nybörjarkurs i biodling och haft egna bin i nästan två år. Och jag har en känsla av att jag bara doppat tårna i den enorma pool av vad som finns att lära.

Tre sorters bin

Det finns tre sorters bin i en kupa. En drottning, några hundra drönare (hanar) och flera tusen arbetarbi (honor).

Så gammalt blir ett arbetsbi

Ett arbetsbi som föds tidigt på året lever inte mer än 4-5 veckor från det att hon kryper ut från sin cell. De som föds senare, typ i augusti, kan leva flera månader och övervintrar tillsammans med drottningen.

Arbetsbiets karriärstege

Ett arbetsbi börjar sin karriär med att städa celler. Därefter matar hon larver och efter 10 dygn gör hon sin första orienteringsflygning. Det vill säga att hon spanar in läget utanför kupan och lär sig den absolut närmsta omgivningen. Sen flyger hon in igen och ger sig på uppgiften att bygga nya, och reparera skadade, vaxkakor. En del bin ingår nu i vaktstyrkan. Och först nu när hon når 21 dygns ålder flyger hon ut för att dra hem nektar och pollen till kupan.

Effektiv pollinerare

Under sin sista tid i livet, de där 1-2 veckorna när hon är ute och samlar pollen och nektar, så kan hon besöka och pollinera cirka 100 000 blommor.

Bidansen

Genom att vibrera och röra sig i cirklar och/eller åttor talar bina om för varandra hur långt bort och i vilken riktning som det finns gott om blommor att hämta nektar och pollen ifrån.

Det var allt för denna gången. Men håll ut! Fler fakta om honungsbin kommer.

Läs även: Fakta om Honungsbin – del 2 – Bidrottningen
Läs även: Fakta om Honungsbin – del 3 – Vinter