Mat & Dryck

Experimenterar med flädersaft

Nyligen upptäckte vi att det fanns fläderbuskar på flera ställen i trädgården. De fanns antagligen där förra året också. Men då var det ingen som tänkte på det. Inte jag i alla fall.

Förr har jag vid ett flertal tillfällen tänkt att jag skulle ge mig ut och plocka fläderblommor att göra saft på. Men jag har också varit lat och låtit det stanna vid tanken. Men gå ut i trädgården orkar till och med jag. Så i år blev det saft.

Givetvis ville jag testa göra ”sockerfri” saft och söta med honung istället för socker. Men jag litade inte riktigt på receptet som jag hittade, så det blev en större sats gjord med hederligt vitt socker också. Och mycket riktigt blev saften med socker betydligt godare, även om den med honung blev hyfsat ok.

Jag plockade lite extra blommor som jag frös in. Planen med dem är att smaksätta en sats mjöd om bina levererar honung till mig i år. Om jag nu inte får för mig att experimentera mer med fläder-honung-saft innan dess. Annars fortsätter de försöken nästa år när buskarna blommar igen.

Det godkända receptet på flädersaft finns här.

Läs mer om Fläder.