Enkelt att odla egna morotsfrön

Det var inte alls svårt att fixa egna morotsfrön. Allt jag gjorde var att låta bli att motstå frestelsen att äta upp alla morötterna och låta några övervintra. Jag sparade två morötter i trädgårdslandet, och nu har jag mängder med frön. Om jag hade varit noggrannare och lagt ner lite mer arbete så hade jag kunnat få ut ännu större skörd, men det kändes inte riktigt nödvändigt.

Övervintrad morot, Helsingborg mars 2019

Jag lät alltså två morötter övervintra och i mars vaknade de till liv. Det ska tilläggas att jag bor i Skåne med milda vintrar. Och jag är osäker på hur bra morötter klarar sig under vintern lite längre norrut. Kanske behöver man täcka morotslandet och skydda det lite mot kylan?

I april/maj var det full fart på blommorna och det kom många blommor. Säkert mellan femton och tjugo blommor på varje morot. Vilket som sagt resulterade i en ganska stor mängd frön.

När de har blommat färdigt så drar blommorna ihop sig, och någon månad senare lär de ha torkat. Alla hade inte torkat helt och hållet, men jag plockade dem ändå. De fick torka inomhus ett par månader till innan jag drog av fröna. I och med att där var så många blommor så var jag inte så noga med att få av alla.

Om blommorna är tillräckligt torra så räcker det att öppna blomman lite och gnugga ordentligt med handen så faller fröna enkelt av. Till skillnad från när du köper fröer så kommer dina egna morotsfrön ha ett skydd i form av lite taggar. Det kommer antagligen göra det lite jobbigare att få det jämn i raderna när det är dags att så, men det är det lätt värt.

Om du brukar så olika morotssorter så kan det vara en bra idé att markera vilken eller vilka sorter du låter stå kvar över vinter. Själv minns jag inte vilken sort, mer än att jag tror att det var en av de orange sorterna. Time will tell, I guess.