Bin & Biodling

Efter första vintern

Första vintern som nybörjare inom hobbybiodling är nu över och våren har kommit med goda nyheter. Drottning Birgitta och hennes undersåtar har överlevt kylan. Eller ja, en del själar har ju gått vidare till de sälla jaktmarkerna där de förhoppningsvis hittar pollen i överflöd och himmelsk nektar att kalasa på. Men även om en del individer har dukat under i vinter, så har samhället klarat sig.

En biodlare får räkna med förluster på 10-25% under vintern. Det är alltså inte helt ovanligt att man förlorar ett av fyra bisamhällen, oavsett om man sysslar med professionell- eller hobbybiodling. När man då, som vi nybörjare, fått höra dessa skräcksiffror under årets kurs och man inte har mer än ett samhälle, är det kanske inte så konstigt att man är lite nervös när det är dags för vårens första inspektion av kupan. Speciellt eftersom vi redan förlorat ett samhälle i en storm. En misslyckad invintring skulle alltså innebära att vi failat två olika samhällen på två olika sätt. En extremt tråkig start som hobbybiodlare.

Ett samhälle kan dö av flera anledningar. Svält är en av dem. Vi tar ju honung från bina under säsongen. Honung som egentligen är deras matförråd för vintern. Därför ersätter vi honungen med socker och skulle vi inte ge dem tillräckligt så svälter de helt enkelt. Drottning Birgitta och hennes undersåtar fick 16kg Bifor, ett övervintringsfoder från Nordic Sugar, inför vintern. De hade också kvar av sin egna honung. Så enligt vad vi lärt oss under årets insamlande av kunskap skulle de ha tillräckligt med mat för att inte svälta.

Det finns hopp

Igår var jag och besökte dem för andra gången i år, för att försäkra mig om att det fortfarande surrar i kupan. Och det gör det absolut. Utan bidräkten satte jag mig ett par meter ifrån för att se om jag kunde få en bild på dem, men det blev inte bättre än så här.

Drottning Birgittas bikupa
Drottning Birgittas residens.

Jag hann sitta ner i några få sekunder innan jag blev stucken. De är ju aggressiva dessa bina, men hallå! Jag hoppas att det var för att hon fastnade i håret som hon blev sur. Annars blir det jobbigt att ha dem på tomten. Ja, en plan B måste definitivt smidas i samband med att vi flyttar hem dem till mig.

Men Birgitta lever alltså. Våren är här. Snödroppar och sälg blommar. Och förhoppningsvis håller kylan sig borta, ta i trä. Jag ser fram emot första riktiga inspektionen av kupan och ska snart fixa till platsen där hemma som den ska ställas på. Att börja med hobbybiodling var ett

Nu gör vi oss en varm kopp té med en tesked honung.