Växter

Dvärgsolros ’Incredible’

2018 sådde jag ett gäng Dvärgsolros ’Incredible’, Helianthus annuus (Nanus-gr.), på kolonin. Det är en superfin blomma. Cirka en halv meter hög och flera av dem fick ordentligt stora blommor med många frön, det första året jag odlade dem.

Stora solrosor är väldigt enkelt att ta frön från. Man låter blomman torka och sen är det bara att dra av dem. Väntar man för länge riskerar man dock att fröna släpper av sig själv, eller att diverse fåglar äter upp dem. Så bäst är att skära av blomman när den börjar vissna, och låta den torka inomhus. Om man själv inte vill ha alla frön, för det kan ju bli ganska många, så kan man spara den som den är. Till vintern kan man sen lägga ut den på lämpligt fågelbord. Det är ett enkelt sätt att hjälpa övervintrande fåglar. I en artikel från Naturskyddsföreningen listas bland andra några fåglar som gillar just solrosfrön. Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe och nötväcka.

Monstersolros

Undet mitt andra år med Dvärgsolros ’Incredible’ fick jag en större variation på blommorna. Om det berodde på att jag använde mina egna fröer från året innan, eller bara på att jag placerade ut dem på platser där de kanske hade lite olika förutsättningar, vet jag inte.

Dels satte jag några i krukor som blev betydligt mindre, cirka 30-40 cm med blommor på 5-10 cm i diameter. Men bland de som stod på friland fick jag både resultat som liknade förra årets, en halvmeter höga med ganska stora blommor. Men också några blommor som blev över en meter höga. En blev över än en och en halv meter. Och så fick jag en hopknycklad monsterblomma.

Se vilken plats Dvärgsolros ’Incredible’ har i våra topplistor!