Odling

Dags att sätta min första höstlök

Då var det dags för mig att prova så lite höstlök. Eller säger man plantera? Eller sätta? Det kanske inte spelar någon roll vad man säger? Nej, här dömer vi ingen. Eller, alltså… Jag tycker nog det är lite irriterande när språket misshandlas och dömer ganska friskt. Men i detta fallet väljer jag att inte ta reda på vad som är korrekt och godkänner samtliga tre ord.

Med tanke på att vi faktiskt äter en del vitlök här hemma, så är det kanske konstigt att jag inte gjort detta tidigare. Jag sådde visserligen frön av purjolök och gul lök i en förodling tidigt i våras, men på grund av försummelse och lathet planterades den aldrig ut i tid.

Läs även: Tre fails från odlingsåret 2019

Vitlök – planteras tillsammans med jordgubbar

Vitlöken har jag redan satt i odlingslådor mellan raderna av jordgubbsplantor. Dels för att de funkar bra ihop på så vis att de inte konkurrerar med varandra, eftersom jordgubbarna brer ut sig läng marken medan lökens blast växer högt och rakt upp. Men jag läste också någonstans att lökdoften kan hjälpa till att skydda jordgubbarna. Mot något.

Pärlhyacint – lättskött och uppskattas av bin

Jag vet inte om man kan äta hyacinter men dessa pärlhyacinter planteras för binas skull, inte min egen. De blommar ganska tidigt på våren och är ett uppskattat tillskott till eventuella pollinerande insekter som gett sig ut tidigt på säsongen när det kanske inte finns så mycket andra växter att hämta nektar och pollen från.

Det verkar också som att de är hyfsat lättskötta. Generellt så är jag ganska lat när det kommer till trädgårdssysslor. Jag går gärna ut och vattnar när det behövs och jag sprider gärna ut klippt gräs och annat där det kan göra nytta. Men i övrigt anstränger jag mig sparsamt när det kommer till exempelvis gödsling. Och jag är definitivt inte ogräsets fiende nummer ett. Speciellt inte om det är ”ogräs” som bin eller andra pollinerare gillar.

Krokus – som jag vill föröka med frön

En annan höstlök som snart åker i jorden är krokus. Denna blommar också ganska tidigt på året och uppskattas av bina. En snabb googling berättar att förädlade krokusar inte går att föröka genom frö, eftersom de är sterila. Men oförädlade sorter ska funka, men det kan ta några år från att man sått fröna tills den blommar. Jag ser detta som en utmaning och planerar att testa. Men först väntar jag på svar från försäljaren för att få reda på om mina lökar är förädlade eller inte.

Guldlök – Allium moly

Detta är en ätlig höstlök som ska vara lättskött och tålig. Den verkar dock mest användas som prydnadsväxt och jag vet inte om den uppskattas av våra bi-vänner. Men det finns många allium-växter på listan, så jag chansar på att den gör det. Den sägs hålla sorkar borta på grund av doften. Jag tror dock inte att det finns så mycket sork hos oss. Katterna brukar bara ta hem möss.