Mat & Dryck

Dags att ändra mitt recept på mjöd

Av olika anledningar så blev årets honungsskörd ganska knaper. Därför gör jag inte någon stor sats mjöd i år. Men det är ju nästan ett måste att åtminstone göra en liten på en femlitersflaska.

Det blir dock med lite ändringar jämfört med tidigare. Några av er har kanske läst inlägget om hur jag gjorde mjöd och kanske till och med läst receptet. De innehåller dock en myt. Vilket uppdagades när jag bad om input på min mjödtillverkning i en facebookgrupp.

Läs även: Så gör jag min mjöd

Russin ger inte tillräckligt med näring

Förutom i min allra första sats mjöd så har jag använt russin i receptet, i tron att det ska vara tillräckligt med näring till jästen. Men tydligen ska det vara långt ifrån så mycket näring som många rekommenderar.

Eftersom att alla satser hittills, utom en, har jäst alldeles utmärkt så har jag inte haft en tanke på att russinen inte skulle ha någon funktion. Men det som de flesta rekommenderar är att tillsätta t.ex DAP och Fermaid K. Eller någon annan näring som är framställd för att jäsningen ska gå så bra som möjligt.

Är det då lönt att tillsätta näring?

Om russin inte är tillräckligt, men mina mjödsatser, över femton till antalet, ändå har jäst bra. Kan vi inte då dra slutsatsen att det inte är nödvändigt att tillsätta någon näring alls? Jo, i princip. Det är tydligen inte helt ovanligt att folk bara kör honung, vatten och jäst, utan några andra tillsatser. Men om mitt googlande lett mig rätt, så finns det klara fördelar med att tillsätta näring. Mycket av det jag läst nu finns att hitta på gotmead.com. Utan näring riskerar man bland annat att få diverse konstiga smaker i mjöden. I värsta fall riktigt dåliga smaker.

Det ska också vara betydligt svårare att åreskapa exakt samma mjöd om man använder ett recept utan näringstillsatser. Så nu blir det till att redigera receptet, köpa näring och börja testa sig fram igen. Även om det i år bara blir en enda liten sats.