Coleslaw med grönkål och äpple
Coleslaw med grönkål är gott till fisk, till kyckling, till räkor, till friterad halloumi eller varför inte i hamburgaren? En riktigt god coleslaw klarar sig dessutom på tallriken utan något annat till. Den går dessutom att variera med många olika ingredienser. Även om det säkert finns de som hävdar att man måste ha i ditten eller datten. Jag vill hävda att så länge du använder någon slags kål tillsammans med någon slags dressing så får du kalla din sallad för coleslaw hur mycket du vill.
Denna versionen av coleslaw gjorde jag för att jag hade tillgång till egenodlad grönkål, äpple, senapsfrö och honung.
Ingredienser:
- 6-7 dl strimlad vitkål
- 3-4 dl strimlad grönkål
- 1 äpple
- 1 dl majonäs
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk senapsfrö
- 1 tsk honung
- salt & peppar
Börja med att riva äpplet och låt det rinna av på en handduk.
Strimla sen vitkålen tunnt och hacka upp grönkålen. Använd helst sorten Lerchenzungen. Eller, ja egentligen går det ju lika bra med vilken grönkålssort som helst. Men det är så roligt att skriva Lerchenzungen. Eller… vem försöker jag lura? Varje gång jag ska skriva det så får jag googla och det slutar bara med att jag kopierar namnet och klistrar in.
Men i alla fall… Mortla senapsfröna och blanda med majonäs (gärna hemgjord), vinäger och honung.
Blanda allt i en stor bunke och smaka av med salt och peppar.
Nu har du en god coleslaw med grönkål och äpple! Extra god är den alltså om du odlat allt själv och om du har egen honung.