Chilimorsan – svag för chili och nu även bin

Chilimorsan beskriver sig själv som en glad, hantverksintresserad och naturkär kvinna med ett brinnande intresse för chili och bin. Hon tycker också det är roligt att odla potatis och beskriver potatisskördandet som en skattjakt. Det låter alltså som att hon är en bra försöksperson att bli den första som blir intervjuad på Enteskedhonung.se.

Varför just chili?

Den enorma hettan som finns hos de superheta sorterna är min svaghet. Känslan av den eskalerande hettan hos sorter som Bhutlah eller den kända damen Carolina Reaper är något jag är extremt svag för. Sen att det finns så otroligt många valmöjligheter när det kommer till att välja sorter, det kommer ständigt nya på marknaden och den fina gemenskapen kring chiliodlingen som hobby ger en fin möjlighet att byta frön över hela världen. Det är verkligen fantastiskt!

Hon har många favoriter bland chilisorterna men nämner bland annat Yaki blue fawn och Habanero chocolate som har en fin arom och smak.

Men min absolut favorit är Bhutlah i olika varianter , en rejält het dam som enligt mig själv slår den kända Carolina Reaper med längder (eller ska jag säga styrka). Betydligt mer hetta och smakmässigt är den godare enligt mig, speciellt Bhutlah chocolate. Men Bhutlah pinky är vacker och även den klassiska röda. Bhutlah är helt enkelt ett måste i min trädgård varje år. Den kan jag inte vara utan!

Vad är ditt bästa tips till de som tänker börja odla chili?

Gör det! Det kan vara kämpigt ibland , man tycker att dom växer trögt och bladlöss kan göra att man lessnar mellan varven. Men det finns så många otroligt vackra och goda sorter att odla , så det är värt det i slutändan. Att få följa en planta från frö till skörd är en otroligt fin upplevelse! Chili är krävande när det kommer till ljus, men man behöver inte skaffa sig de dyraste lamporna. Jag själv använder led lampor från biltema. Har funkat varje år med gott resultat och jag övervintrar mina plantor med samma belysning. Ett tips när det kommer till bladlöss är att köpa nyttodjur och släppa in dom bland plantorna istället för att spraya med såpvatten osv, jag har gett upp att använda såpvatten som behandling mot bladlöss för några år sedan. Kräver så mycket tid och det är  sällan jag sett goda resultat för plantan efter en längre tids behandling med såpvatten. 

Hur kom det sig att du skaffade bin?

Jag har alltid varit fascinerad av insekter och speciellt bin. Det har varit en dröm för mig att kunna njuta av egen honung. Men när jag väl skaffade mina bin, så blev det så mycket mer än att kunna producera honung. De är en stor del av mitt liv nu och dom gör mig fascinerad varje gång jag är i närheten av mina kupor. Det enda jag ångrar med mina bin, är att jag inte skaffade dom tidigare.
Det som intresserat mig mest med bin sen jag skaffade dem är att de är en sån avancerad organism och att jag nästan alltid lär mig något nytt när jag öppnar kupan. Dom är så fascinerande och vilka problemlösare dom är. Jag kan inte låta bli att förundras hur så små varelser kan bilda något så fantastiskt. Dom är enastående!

Mer av Chilimorsan hittar ni på hennes Instagram, YouTube och på chilimorsan.se.