Bin & Biodling

Bristfälliga massproducerade bihotell

Att hjälpa bina har blivit lite av en trend, speciellt genom att bygga bihotell. Vi uppmanas att genomföra olika insatser som ska hjälpa dem på traven, bland annat genom Naturskyddsföreningens kampanj ”Operation: rädda bina”. Och det är ju helt underbart att så många vill göra så mycket för att våra stackars bin inte ska dö ut. Att hjälpa bin är en trend som gärna får stanna. Flera arter är hotade och en del redan borta.

Läs även: Troligen utdött klintmurarbi

Enligt hyresgästföreningen rapporterar 240 av Sveriges 290 kommuner att de har underskott på bostäder 2019. Och bostadsbrist är något som även de vilda bina kämpar med. Att fixa ett bihotell är dock den mest populära insatsen av de fyra som listas på Naturskyddsföreningens sida. Vilket kanske inte är konstigt. De är ju supersöta de där små husen som man kan köpa på så många ställen nu för tiden. Söta och instagramvänliga.

Jag köpte aldrig något, utan tog några överblivna vedträn som jag borrade ett gäng hål i. Senare har bonusdottern gjort ett likadant i mindre version, på skolan, som hon tagit hem och hängt upp. Och så fick jag ett köpt i födelsedagspresent som också var för upphängning.

Läs även: Mitt första bihotell

Nu har jag dock snubblat över en bloggartikel, The horrors of mass-produced bee houses, som kritiserar de massproducerade hotellen ganska hårt. Dessa billiga hotell kan vara svåra att hålla rena och sakna instruktioner. De kan vara genomborrade så att baksidan är öppen vilket, enligt artikeln, ska göra det lättare för parasiter att komma åt larverna.

Gångarna kanske inte är släta utan har stickor och vassa kanter som kan skada vingarna. I de fall där bambu används har man kanske inte tagit hänsyn till sektionerna som finns i bambun och på så sätt hindrar biet från att använda hela gången. Hotellens tak kan ha dåligt, eller helt sakna, överhäng.

Istället för att kunna fästas ordentlig kan bihotellen vara anpassade för att hänga i krok eller snöre vilket blir ostabilt. De kan också vara tillverkade av material som inte andas vilket då kan leda till problem med mögel och annat. Ofta är gångarna också för korta. Bina använder dem ändå, men då blir det mestadels hanar. Bina ska alltså lägga befruktade ägg, ägg som blir honor, längst in i längre gångar. Helst ska de vara åtminstone 15 cm djupa, men mindre bin ska klara sig med kortare gångar.

Så ja, det finns lite att tänka på när man köper, eller tillverkar ett eget, bihotell.