Växter

Blodklöver

Blodklöver, eller inkarnatklöver, Trifolium incarnatum, crimson clover, scarlet clover eller Italian clover, som den också kan kallas, är en ettårig ört hemmahörande i Europa. Eller tvåårig beroende på hur man räknar. Den blir mellan tjugo centimeter och en meter hög och ska blomma mellan juni och augusti.

Både blommor och frön sägs vara ätbara. Blommorna kan ätas färska eller torkas och användas till te. Fröna ska också kunna torkas och sen malas till mjöl. Alternativt så odlar man groddar av dem till sallader och mackor. 100 gram groddar ska innehålla 23 kalorier, fyra gram protein och två gram fibrer. De innehåller också vitamin K och vitamin C.

Alla gillar blodklöver

Det är inte bara vi människor som uppskattar dena blodröda klöver. Den kan också bli till hö och ensilage åt boskap och bete åt andra vilda idisslare. Det ska också vara en kvävefixerande och jordluckringseffektiv gröngödslingsväxt, så användningsområdena är många.

Anledningen till att jag själv sått den är dock inte för att jag själv tänkte äta den eller för att locka vilda idisslare till trädgården. Anledningen är att den också är en bra biväxt med bra värden för både nektar och pollen.

I trädgården har jag dock sått ganska få frön på några få platser. Och jag har inte sett att mina egna bin brytt sig om blommorna denna sommaren. Däremot har de blivit besökta av både stenhumlor och jordhumlor av någon sort.

Ett- eller tvåårig?

Hos nästan alla fröförsäljare anges alltså blodklövern vara ettårig. Men hos Lindbloms Frö hittade jag informationen att den är tvåårig. Så vad stämmer? Det beror på hur man räknar och så här har jag förstått att det fungerar:

Om man sår blodklöver tidigt, det vill säga i maj/juni, så är chansen inte så stor att den hinner sätta frö. Åtminstone inte om man bor lite längre norrut än jag. Min blodklöver här nere i Skåne såddes i maj, och den största delen har redan blommat färdigt. Sen kan det ju mycket väl vara så att mina frö inte hinner mogna och bli sådugliga. Men det får tiden utvisa.

Om man bor lite längre norrut, och vill ta vara på fröna, så ska det vara bättre att istället så efter midsommar. Kanske så sent som augusti/september. Då ska den inte hinna blomma innan vintern och istället gå i blom året därpå, i slutet av våren eller början på sommaren. Och då ska den alltså hinna få sådugliga fröer.

Se vilken plats Rödklövern har i våra topplistor!

Källor:
Wikipedia EN
Livestrong.com
Edible Wild Food
Lindbloms Frö
Feedipedia