Bin & Biodling

Bin och biodling är två ämnen som jag har blivit hopplöst förälskad i sedan jag gick en biodlarkurs för nybörjare. Allt startade egentligen med att kollegan började göra vin på diverse frukter. Då väcktes tanken hos mig att jag skulle prova att göra egen mjöd, eller honungsvin som det också kan kallas. Det är ju samma process som att framställa vanligt vin. Men man jäser honung istället för druvor.

Efter några batcher med mjöd insåg jag att det gick åt ganska mycket honung, så det föll sig naturligt att börja leta biodlarkurser för att få fram egen honung istället för att behöva köpa den dyrt i affären. Sen skulle det ju visa sig att biodling är en ganska dyr hobby, åtminstone i startkostnader. Än så länge har jag väl betalt 400-500kr/kg för min egna honung.

När jag väl började på kursen så blev jag kär i bina och allt vad det innebar. Jag fick också upp intresset för vilda bin och startade Bihotellkomplexet ELITH – En Liten Tesked Honung Hotels & Resorts. Och min tidigare princip att jag bara odlar växter som jag själv kan äta, ändrades till att jag bara odlar växter som jag själv, eller bina kan äta.

Läs mer: Bihotell

Så här kan du hitta allt jag vet, har vetat och kommer att veta, allt jag tror mig veta, allt jag hade fel om och allt som jag tror att jag kommer lära mig, om bin och biodling. Om vilda bin, tama bin, solitärbin, humlor och biväxter. Och givetvis delar jag med mig av mina egna erfarenheter inom hobbybiodling och de bin som huserar i mina kupor.