Bikupestaket avskräcker elefanter
The Guardian skriver, i en artikel om bikupestaket och elefanter, att mellan åren 2014 och 2019 så dog 2361 personer i Indien, på grund av konflikter med elefanter. Det är mer än åtta gånger fler än antalet som dödades av tigrar. Under samma period dog 510 elefanter, i samma land, på grund av människan. Av elstängsel, tågolyckor, tjuvjakt, förgiftning och, som för några månader sedan, av frukt fyllda med explosiva medel.
Elefanternas livsmiljöer minskar vilket leder till fler konfrontationer med människan. Bönderna ska kunna få kompensation för förlorade grödor, men processen kan vara jobbig och långsam. Därför tar en del bönder saken i egna händer och skyddar sina fält med elstängsel, gift och smällare.
Men i distriktet Uttara Kannada har ingen dött till följd av elefantkonfrontationer sedan WRCS, Wildlife Research and Conservation Society, började arbeta med över 700 bönder i området. De har testat säkra avskräckande medel till låga kostnader. Bland annat har man använt chilirök och andra former av eld som fungerar bra under torrperioder, men inte under monsunen. Mänsklig närvaro är också avskräckande, så en nattvakt och larmsystem av snören och klockor har fungerat bra i många fall.
Staket med bikupor
Prachi Mehta, forskningsdirektör på WRCS, träffade Lucy King på en konferens. Han inspirerades av hennes arbete i Afrika med Elephants and Bees Project, där man utnyttjar elefanternas rädsla för bin för att skydda bönder och deras mark. Så Mehta bestämde sig för att prova metoden med bikupestaket i Uttara Kannada där biodling redan var en del av jordbruket.
Det fanns dock en del tvivel då de asiatiska bina inte är lika aggressiva som de afrikanska. Men Ravi Yellapur, programchef för WRCS, säger att inte en enda elefant har brutit sig igenom bikupestaketen sedan han gick med i projektet 2015.
I Uttara Kannada gör man nu dessa kupor av ihåliga stockar som hängs upp i vajrar med 10 meters mellanrum. Insidan av stockarna smörjs med en blandning av bivax, kanel och socker. Doften från denna blandning lockar till sig det östasiatiska honungsbiet, Apis cerana. Dessa bin hjälper sen bönderna, inte bara genom att hålla elefanterna borta. Utan också genom att pollinera grödorna som de skyddar. Bönderna skördar också cirka 4 kg ”elefantvänlig” honung per kupa två gånger om året som de kan sälja för 300 rupier (ca 35 kronor) per kg.