Bin & Biodling

Bijakt med Thomas Seeley

Det var inte första gången som jag hört talas om bijakt, men ganska nyligen så snubblade jag över en YouTube-video som fick mig att drömma mig bort. I drömmen så sitter jag på en blommande äng och färgmarkerar bin som flyger till och från mig och min lilla, sockerfyllda, vaxkaka. Men egentligen så var det ett skratt som jag gav ifrån mig som första reaktion. Videons thumbnail visade en bild med Thomas Seeley där han sitter på bijakt, och det som fick mig att skratta var att ordet ”exciting” fanns skrivet ovanför bilden. För jag inbillar mig att vi antagligen är väldigt få till antalet, vi som förknippar bijakt med ordet ”spännande”.

Thomas Seeley är biolog och har bland annat skrivit The Lives Of Bees – The Untold Story of the Honey Bee in the Wild som jag har refererat till tidigare i en av delarna av Fakta om Honungsbin. På sin YouTube-kanal har han lagt upp en video, i powerpoint-stil, där han berättar om bijakt, eller bee hunting. Jag länkar videon i slutet av inlägget.

Läs även: Fakta om Honungsbin – del 4 – Bikupans historia

Lokalisera en bikoloni

Thomas berättar att syftet med bijakten är att lokalisera vilda bikolonier. Man kan visserligen hitta en biodlares kupa på samma sätt. Men det är antagligen inte vad bijägaren är ute efter. I Nordamerika var det relativt vanligt att använda sig av bijakt för att komma åt honung, så länge som till slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Han säger det inte, men jag gissar att Thomas själv har använt sig av denna tekniken i de studier som han genomfört på vilda honungsbin.

Genom att bjuda bina på lunch, en sockerlösning serverat i en vaxkaka, så lockar han dem till sig. Och sen håller han koll på i vilken riktning de ger sig av. Några av bina markeras med färg, vilket gör att han då kan ta reda på hur lång tid det tar från att de ger sig av, tills att de kommer tillbaka igen. Och när man vet denna tiden så kan man räkna ut ungefär hur långt det är till boet.

Jag tänker inte skriva mycket mer om själva jakten här och nu. Men till er som tycker att det verkar som ett intressant ämne, så kan jag varmt rekommendera videon som Thomas lagt upp.