Bihotell av bambupinnar

Hur gör man ett bihotell av bambupinnar? Man kan göra som jag gjorde här. Allt du behöver är bambupinnar, snöre eller motsvarande att binda med och någon form av regnskydd, om platsen som du tänker sätta upp hotellet på inte redan är skyddat från eventuell nederbörd. Något som underlättar är en borr eller något annat som du kan gröpa ur bambun med.

Skiljeväggar

Skaffa ett gäng bambupinnar. Du kanske har några gamla blompinnar stående i förrådet? Annars finns det att köpa i diverse affärer. Själv klipper jag ner bambun som växer i trädgården och använder den. Det blir inga jättetjocka pinnar. Men minsta diametern för vissa sorters bin är 3 mm, så det går utmärkt att använda vad trädgården erbjuder.

Bambun har sektioner med skiljeväggar som kan vara lite svåra att ta sig igenom. Detta är viktigt att du tänker på när du klipper pinnarna till lagom längd. Som du ser på bilden nedan så låter jag en skiljevägg vara kvar. På så sätt blir det rum för bina på båda sidor. Jag klipper pinnarna så att varje rum är mellan sex och femton centimeter. Det vill säga att hela pinnen blir mellan tolv och trettio centimeter lång.

Bind fast hotellet

Varje pinne borras eller gröps ur. Och sen binds de ihop ordentligt. Det är viktigt att inte hänga upp knytet, utan att man binder fast det. Dels för att inte riskera att bihotellet faller ner och dels för att cellerna inte ska skaka loss och gå sönder.

Regnskydd

bihotell bambu med tak

Ett bihotell av bambupinnar kan också behöva skyddas mot väder och vind. Så det sista jag gjorde var ett enkelt skydd mot regn. En bit överbliven takpapp från förrådet spikades fast och fick agera regnskydd.

Ytterligare skydd ska upp så fort jag ser att någon flyttar in i hotellet. Planen är att fästa en bit hönsnät så att fåglarna inte kommer åt ägg och larver.

Sen sägs det att en solig plats, gärna mot söder, är att föredra. Men om du bara har plats på norrsidan, så kan det också funka bra. I skrivande stund så har jag bara sett ett enda murarbi på tomten, och hon valde att bygga på husets norra sida.

Läs mer: Bihotell