Recept med honung

Bee’s Kiss – drink med honung

Drinken Bee’s Kiss ska ha debuterat i boken Trader Vic’s Book of Food and Drink, från 1946. Det är en enkel drink med tre ingredienser. Mörk rom, grädde och honungssirap. Recepten som jag hittat på nätet varierar något. Ibland nämns ljus rom, ibland används ren honung istället för sirapsformen och proportionerna är inte alltid de samma.

I mina tester så kom jag fram till att Bee’s Kiss gjorde sig bäst med min egna milda klöverhonung jämfört med en honung med starkare karraktär. Jag testade också två olika romsorter, Matusalem Solera 7 Blender och El Dorado Special Reserve 21 Years. Matusalem kom ut som vinnare ur den striden, vilket plånboken inte hade något alls emot.

Min version av denna drinken har andra proportioner jämfört med andra recept. Jag föredrar lika delar av ingredienserna. Och honungssirapen gör jag av två delar honung och en del vatten, precis som när jag gör den till Bee’s Knees.

Läs även: Bee’s Knees – drink med honung

Ingredienser:

  • 5 cl grädde
  • 5 cl mörk rom – Matusalem Solera 7 Blender
  • 5 cl honungssirap av mild honung

Gör så här:

Honungssirap är inget annat än honung utblandad med vatten. Jämfört med ren honung så är honungssirapen mycket lättare att jobba med när det kommer till att blanda drinkar. Annars kan det bli väldigt mycket skakande, eller så kan man få en stor del av honungen i botten av drinken.

Blanda två delar honung med en del vatten. Rör ordentligt.

Blanda honungssirap, rom och grädde i en shaker, tillsammans med is.

Skaka kraftigt i en halv minut och sila upp i ett cocktailglas.

Om man inte har en shaker, eller av annan anledning hellre vill röra drinken, så går det också bra. Rör ordentligt och sila bort isen. Med grädden så blir drinken något tyngre om man rör istället för att skaka.