Bin & Biodling

Att tänka på när man ska köpa bihotell

Om man vill hjälpa våra vilda pollinatörer på traven så finns det några olika saker man kan göra. Bland annat så kan man köpa bihotell. Man kan också plantera blommor som gynnar insekterna. Eller så kan man låta gräsmattan växa till sig lite och låta blommorna som redan finns i trädgården få blomma. Det finns som sagt flera sätt man kan hjälpa bina på, men om du bestämt dig för att köpa ett bihotell finns det några saker du ska tänka på om du vill göra en optimal insats för de små.

På Enteskedhonung.se skrev vi nyligen om att det finns brister hos många massproducerade bihotell. En del av punkterna i bloggartikeln, som vårt inlägg baserades på, kändes något överdrivna. Men där fanns en del poäng. Vi bad Naturskyddsföreningen om en kommentar:

Ja, den artikeln är korrekt och giltig till stor del även i Sverige. Det är en massa dåliga, grunda bihotell som säljs, och med fel håldimensioner.

Per Bengtsson, biolog och projektledare på Naturskyddsföreningen.

Läs även: Bristfälliga massproducerade bihotell

Dimensioner

Oavsett hur hotellet ser ut i övrigt så är det bra att tänka på gångarnas och hålens mått. Beroende på vilken sorts bin du vill locka till ditt hotell så kan diametern på hålen vara mellan 3mm och 13mm. Om du inte har koll på vilka bin som huserar i ditt område så kan det vara bra om bihotellet har lite olika storlekar på hålen.

Gångarna bör inte heller vara för grunda och inte genomgående. De mindre bina ska inte behöva lika djupa gångar, men de större arterna behöver det. Så se till att hålen är cirka 15cm djupa. Och om det är bambupinnar som används, så se efter så att du inte luras av dess sektioner.

Skydd mot fåglar eller inte?

Man kan så klart argumentera att de flesta djur är en naturlig del av ekosystemet, och därför kanske man inte vill skydda sitt bihotell mot till exempel fåglar. Ett hönsnät kan ju också ta bort en del av charmen.

Men jag tänker att om man nu gjort sig besväret att fixa en bostad, så kan man också utan problem se till att skydda det så gott det går. Om hotellet inte redan är klätt med till exempel hönsnät, så tycker jag att du kan snickra på ett själv.

Men det finns kanske en gräns för hur långt man ska gå. I bloggartikeln nämnde man att hotellet behövde skyddas mot parasiter. Vilket kan mötas med samma argument som med fåglarna, att de är en naturlig del av omgivningen. Och i detta fallet håller jag nog med Per:

Samtidigt är en del av de amerikanska och engelska artiklarna på ämnet lite annorlunda – de ser vildbin som något som måste skyddas från parasiter. Parasiterna är helt naturliga och en del i ekosystemet, och även dem viktig biologisk mångfald.

Skydd mot regn och rusk

Tak kan vara bra. Dels för att själva hotellet troligen håller längre men med ett ordentligt överhäng skyddas gångarna från vatten. Om det köpta bihotellet saknar ett ordentligt tak, så kan du tänka lite extra på var du placerar det. Men göm det inte allt för mycket. Ge det skydd mot regn, men sätt det i ett soligt läge, gärna söderläge eller mot sydöst för lite mer morgonsol. Och sätt det synligt så att du själv kan njuta lite av dina kommande hyresgäster.

Hängande hotell är inte att föredra. Dels så är ju risken att det faktiskt blåser ner, men det är också svårare för bina att landa och ta sig in. Om du verkligen vill ha ett hängande hotell så häng upp det på en vindskyddad plats, gärna mot en vägg så att det får lite stöd.

Sammanfattning

Kortfattat så kan du tänka på följande när du ska köpa bihotell:

Hålens diameter ska vara mellan 3mm och 13mm, gärna varierande storlekar.
Gångarna ska helst vara 15cm djupa men inte genomgående.
Tänk på djupet även när det gäller bambupinnar. Sektionerna har avskiljande väggar.
Bra om det har skydd mot småfåglar. Typ hönsnät eller liknande.
Hotellet ska helst ha tak som skyddar mot regn.
Det är bra om hotellet sitter fast ordentligt. Det vill säga: Undvik att hänga det.
Tänk på placeringen när du ska sätta ut det. Gärna söderläge eller morgonsol.

Bild: Bee hotel, Sandy, Bedfordshire Creative Commons Attribution 2.0 Generic license