Recept med honung

Äppelmos med honung

Sedan jag började med hobbybiodling har det blivit ganska naturligt att försöka ersätta socker med honung i diverse recept. Och göra exempelvis äppelmos med honung. Det funkar superbra. Honungssmaken blir ganska påtaglig här, och det passar fint med moset.

Ingredienser:

  • 1 kg skalade och urkärnade äpplen
  • ½ – 1 dl vatten
  • ½ – 1 dl honung

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. För att de inte ska mörkna och bli bruna kan det vara bra att lägga dem i vatten efter hand.

Sila sen bort det gamla vattnet och lägg äpplena i en kastrull. Tillsätt 1/2 – 1 dl nytt vatten och koka upp.

Låt äpplena koka tills de är mjuka och mosa med en potatisstöt eller motsvarande.

Tillsätt honungen, rör runt ordentligt och låt det koka upp igen. Egentligen förstörs lite av honungens nyttigheter nu, men eftersom vi antagligen ska förvara moset ett tag så vill vi att det är så sterilt det kan vara.

Nu är det bara att hälla upp i väl rengjorda burkar. Har du möjlighet att sterilisera burkarna, så gör det. Äppelmoset funkar fint att förvara i frysen. Men tänk på att lämna utrymme, om du använder glasburkar, så att de inte spricker.

Hur steriliserar man glasburkar?

Jag kan starkt rekommendera att prova pannkakor med kokosgrädde tillsammans med ett par stora matskedar äppelmos med honung.